Wegwerpplastic in de ban: waarom blik wél goed recyclebaar is
Tags: duurzaamheid, blikjes, recycling, nieuws
Wegwerpbekers of plastic maaltijdverpakkingen zijn vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan op de werkvloer, in de horeca of op festivals, heeft het kabinet besloten. Waarom? Plastic zwerfafval is erg schadelijk voor het milieu. Maar hoe zit dat dan met blik, is dat een goed alternatief?
Plastic is schadelijk
Plastic zwerfafval: het neemt al jaren toe. Elke dag gooien we alleen al in Nederland negentien miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Gevolg? Het vervuilt de natuur, vergiftigt het grondwater en diersoorten worden bedreigd. En dat wordt alleen maar erger. Stukjes plastic kunnen meer dan tweeduizend jaar in het milieu rondzwerven.
Weg met wegwerp
Dus besloot het kabinet wegwerpplastic in de ban te doen. Het begint met nieuwe regels rondom consumptie on-the-go. Die regels treden per 1 juli 2023 in werking. Of je nou eten bestelt of ergens een koffie haalt voor onderweg: alle wegwerpverpakkingen die plastic bevatten, ga je meer voor betalen - bovenop de prijs van de inhoud. Je kunt wel zelf een herbruikbaar alternatief meenemen, zoals een koffiebeker of tupperwarebakje. Meer over deze regels lees je hier.
2024
Per 1 januari 2024 worden deze regels nog ietsje aangescherpt en is wegwerpplastic op festivals en evenementen helemaal verboden. Dat betekent dat je tegen die tijd niet meer op een festival met een plastic bekertje wijn in je hand staat. Ook op kantoor en in de horeca wordt wegwerpplastic verboden. Dit geldt niet voor producten die geen plastic bevatten, zoals de recyclebare aluminium blikjes van 2Wine. Dit maakt wijn uit blik een fantastisch alternatief.
Waarom niet recyclen?
Nu denk je misschien: ik gooi plastic in de PMD-container, dus dan wordt alles toch gerecycled? Maar helaas is juist dat recyclen het grootste probleem. Het is ingewikkeld en duur. Verschillende soorten plastic moet je eerst filteren en schoonmaken voordat je ze kunt smelten. En als je verschillende soorten plastic met elkaar mengt, krijg je nooit meer een hoogwaardig product. Daarom wordt veel plastic alsnog verbrand.
Blik = aluminium is 100% recyclebaar
Dat moet toch anders kunnen! Bij 2Wine beseffen we de impact van wegwerpplastic. Waarom blik een goed alternatief is? De blikjes van 2Wine zijn van 100% aluminium gemaakt, wat (oneindig) is te recyclen, zonder kwaliteitsverlies.
Statiegeld wint van wegwerp
Maar wat als de blikjes alsnog in het milieu belanden doordat iemand het niet in de afvalbak gooit? Om dit te voorkomen is er dit jaar (2022) statiegeld op blikjes ingevoerd. Per blikje betaal je 15 cent en dit krijg je terug wanneer je de blikjes terugbrengt naar een statiegeld-inleverpunt. Geborreld in het park? Stop de lege blikjes in je tas en niet in de prullenbak. Want statiegeld wint het altijd van wegwerp!