Waarom blik een milieuvriendelijke verpakking is voor wijn

recyclen wijn 2Wine

De productie van wijn wordt steeds duurzamer gemaakt, maar wist je dat de echte olifant in de kamer de verpakking is? Wij laten zien waarom wijn in blik een duurzaam alternatief is voor wijn in een fles.

Wat is beter voor het milieu: glas of blik?

Verschillende onderzoeken zeggen hetzelfde: duurzame wijnbouw is belangrijk, maar het is slechts een deel van het plaatje. De grootste milieu-impact van wijn is namelijk te vinden in de verpakking. Wijn in glas, blik, karton of plastic: de keuze is reuze, maar de een is flink duurzamer dan de ander. Wijn in glas komt veruit het meeste voor, maar helaas zorgt juist die variant voor een grote ecologische voetafdruk.

Er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan door de jaren heen. Een paar cijfers:

  • Wijn bepaalt gemiddeld 2% van ons drank-consumptiepatroon binnenshuis. Wijn bepaalt echter 7-8% van de klimaatimpact. Wijn (en met name wijn in glazen flessen) heeft een relatief hoge klimaatimpact. (Bron: Milieu Centraal, Klimaatbelasting van dranken, 2019)
  • Zware wijnflessen zijn slecht voor het milieu. Een gewichtsbesparing van 100 gram per fles levert op jaarbasis een CO2-reductie van 32 duizend ton op. Dat komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van ongeveer 32.000 huishoudens. (Bron: Onderzoek door Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in 2011.)

Glas is fragmentarisch 

Misschien denk je: ik breng mijn wijnfles naar de glasbak, dus dan ben ik toch goed bezig? Helaas is het recyclen van glas niet alleen zeer koolstofintensief, maar ook ingewikkeld en fragmentarisch. Er wordt maar een klein deel van het glas gerecycled. Bij groen glas gaat het om ongeveer 75 procent en wit glas ongeveer 40 procent. 

Een blikje wijn is een veel duurzamere optie. Waar glas na verloop van tijd inboet aan kwaliteit, blijft de kwaliteit van blik goed en heeft het daardoor een betere recycling. Ook de kwaliteit van de wijn blijft goed. De inhoud van blik is namelijk beschermd tegen zuurstof, licht, vocht en andere invloeden. Hierdoor behouden de wijnen hun eigenschappen en smaak. 

Blik recyclen: lekker makkelijk! 

Wist je dat blik de meest gerecyclede verpakking is in Nederland? Zorg er wel voor dat je de blikjes in de plastic container doet. Haalt jouw gemeente geen PMD op? Dan kan het blik vaak gewoon bij het huisvuil. Vervolgens wordt het uit het huisvuil gehaald en omgesmolten, om er weer een nieuw blikje van te maken.

Welk afval wordt het best gescheiden in Nederland?

Nog niet overtuigd? Deze cijfers laten de verschillen in recycling zien:

  • Blik staat met stipt op nummer één met 95%. 
  • Terwijl glas op de vierde plek eindigt (na klein chemisch afval, apparaten en papier) met 76%.
  • Per persoon per jaar wordt er 6,6 kilo van 6,9 kilo blik ingeleverd.
  • Per persoon per jaar wordt er 21 kilo van 27 kilo glas gescheiden ingeleverd.

(Bron: Milieu Centraal)

Kleine blikjes zijn lichter dan een grote wijnfles

Blikjes zijn veel lichter dan glaswerk, waardoor het minder brandstof kost om ze te vervoeren. Zo bespaar je flink wat uitstoot tijdens het transport! Ook zijn blikjes makkelijk stapelbaar. De ronde vorm van glazen flessen daarentegen is heel inefficiënt om te vervoeren. En als er iets misgaat in het transport, heb je kans dat de flessen aan diggelen vallen. Zonde!

Wijnverspilling

En dan hebben we het nog niet gehad over de verspilling van wijn. Misschien herken je het zelf wel: je hebt zin in een glaasje wijn, maar een hele fles krijg je niet op. En een geopende fles kun je meestal maar drie dagen bewaren. Dus eindigt de rest in de gootsteen.

In 2019 deed het Voedingscentrum onderzoek naar voedselverspilling in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Wat bleek? We gooien naar schatting 0,8 liter wijn per persoon per jaar door de gootsteen. De voornaamste reden dat wijn uit een fles wordt weggegooid, is omdat het niet meer lekker was. 

Dat moet toch anders kunnen! Kleine blikjes lossen dit probleem op: het is veel beter te portioneren. 

Milieuvriendelijke wijn

Wil je een milieuvriendelijke wijn drinken? Verschil maken we door de manier waarop we wijn verpakken en vervoeren te veranderen! Kies dus voor een wijn in blik en niet in een fles. De productie van blikjes zorgt voor minder uitstoot, de blikjes zijn goed recyclebaar én je voorkomt verspilling. Kat in het bakkie - of in het blikkie.