Veelgestelde vragen over wijn in blik beantwoord

picknicken 2Wine

Wijn in blik: is het net zo lekker als een fles wijn? Kun je het lang bewaren? En hoe zit het met de duurzaamheid? Via Instagram stuurden jullie deze week vragen in over wijn in blik. De meest gestelde vragen behandelen we hieronder.

1. Wijn in blik: is dat lekker?

De vraag die veruit het meeste werd gesteld, is of wijn in blik wel lekker is. Eigenlijk kunnen we daar heel kort over zijn: ja zeker! Natuurlijk, smaken verschillen, maar blik doet in ieder geval geen afbreuk aan de smaak.  

De grootste angst die mensen lijken te hebben bij een blikje, is dat de wijn een metaalachtige smaak zal hebben. Maar je kunt opgelucht ademhalen! Blikjes geven geen stoffen of smaak af. Ze behouden juist de smaak met de tijd. Oftewel: de heerlijke smaken en aroma’s die de wijn had toen hij in het blikje ging, zijn nog steeds aanwezig als het blikje open gaat.

2. Blijft de wijn wel lekker in blik?

Gelukkig blijven de smaken en aroma’s na verloop van tijd gewoon hetzelfde. Dankzij een speciale coating blijven kwaliteit en smaak beter behouden. En er zit geen zuurstof in het blikje, waardoor de wijn zich niet verder ontwikkelt zoals in een fles. Elk blikje zal dus hetzelfde smaken. 

Daarbij kan het licht de wijn in blik niet bereiken. En licht kan de wijn doen degraderen. Dat is precies de reden dat wijnliefhebbers hun kostbare flessen in kelders bewaren.

3. Is wijn in blik wel goed voor het milieu?

Wijn in blik is beter voor het milieu dan wijn in een fles. Het recyclen van glas is niet alleen zeer koolstofintensief, maar ook ingewikkeld en fragmentarisch. Er wordt maar een klein deel van het glas gerecycled. De blikjes van 2Wine zijn van 100% aluminium gemaakt, wat (oneindig) te recyclen is, zonder kwaliteitsverlies. Wist je dat blik zelfs de meest gerecyclede verpakking is in Nederland?

Daarbij zal in Nederland vanaf 2024 wegwerpplastic in de ban gaan. Een blikje wijn is dan een ontzettend goed alternatief! 

Lees ook: Waarom blik een milieuvriendelijke verpakking is voor wijn