Hoe maak je rosé?
Tags: rosé, wijn weetjes
Rosé: het is een heerlijk zomers wijntje, vernoemd naar de roze kleur. Vooral in de zonovergoten maanden is deze wijn een absolute topper. Maar hoe maak je rosé? Wij leggen het voor je uit!
Wat is roséwijn?
Roséwijn is een roze gekleurde wijn, gemaakt van blauwe druiven. Eigenlijk is rosé dus een heel lichte rode wijn, die je gekoeld drinkt, net als witte wijn. Roséwijn wordt gemaakt over de hele wereld. Qua productiehoeveelheid zijn er natuurlijk een paar landen die er bovenuit springen. Denk aan Frankrijk, Spanje en Italië. Maar ook in Chili wordt rosé gemaakt. Elk land brengt weer andere smaken met zich mee.
Misschien denk je: roséwijn, dat is toch rode wijn gemixt met witte wijn? Zeker niet! Officieel is het zelfs verboden om ze te mixen. Althans, als er rosé op het label van de wijn staat.
Hoe maak je rosé wijn?
In de basis wordt de kleur van rosé bepaald door de hoeveelheid tijd dat de schil van de rode druif in contact is met het sap.
Maar hoe zit dat dan? Nou, roséwijn wordt gemaakt van dezelfde blauwe druiven als rode wijn. Maar de rode kleur komt niet van het sap van de druiven, het sap is namelijk kleurloos. De rode kleurstoffen zitten in de schil van de druif! Dus hoe langer de schil van de druif in aanraking komt met het sap, hoe roder de wijn. Zo ontstaat rosé. Als je langer wacht, krijg je zelfs rode wijn.
Eigenlijk zijn er twee basismanieren om rosé te maken:
1. Net als bij rode wijn
De methode die het vaakst voorkomt, is de ‘rode wijn-methode’. Net zoals bij rode wijn, worden de druiven gekneusd. Vervolgens worden de druiven en het sap in een kuip gedaan; de schilletjes geven de kleur. Dat kan zo’n 8 tot 48 uur duren.
2. Directe persing: net als bij witte wijn
Nadat de blauwe druiven zijn ontsteelt, worden ze direct geperst in een wijnpers. Net zoals voor een witte wijn, maar dan veel langzamer. Bij één keer persen komt er slechts een kleine hoeveelheid kleurstof uit de schil mee en is het sap bijna kleurloos. Worden de overgebleven druiven nog een keer geperst, dan komt er een lichtrode kleur vanaf. Zit er nog te weinig kleur aan de wijn? Dan wordt het sap van de laatste persing toegevoegd. Hier zitten namelijk veel kleurstoffen in.
Het mengen van rode wijn en witte wijn is niet toegestaan, maar soms worden witte, rode en blauwe druiven wel met elkaar gemengd. Deze rosé wijnen komen vooral voor in Duitsland en Oostenrijk.
De roséwijn in blik van 2Wine
Rosé staat bekend om haar zomerse, toegankelijke karakter. Vooral met mooi weer wordt de roze wijn erg gewaardeerd. Ideaal voor naar het park, strand of tijdens een barbecue. Vooral op zulke momenten kan een rosé in blik handig zijn.
De roséwijn in blik van 2Wine is heerlijk fruitig en rond met een klein zoetje. De wijn is gemaakt van de Merlot en de Cabernet druif. De merlotdruif is de meest aangeplante druif in Frankrijk. In veel gevallen wordt hij gemengd met Cabernet Sauvignon (die zich kenmerkt als een krachtige rode wijn). De Merlot staat bekend om zijn soepele en gemakkelijke wijnen die ook nog vol en krachtig zijn.