Dit zijn 10 wijntermen die je moet weten

wijntermen 2 2Wine

In de wijnwereld vliegen de wijntermen je om de oren. Maar wat betekenen ze nu eigenlijk? Wij zetten er 10 voor je op een rij zodat je een beetje kunt meepraten met de kenners!

10 wijntermen uitgelegd!

Via wijntermen kun je meer leren over de wijn die je drinkt. Er zijn in totaal meer dan honderd termen, maar een paar hoor je iets vaker dan gemiddeld. Deze zetten we voor je onder elkaar. Zodat je tijdens een feestje gezellig kunt meepraten. En zodat je iets beter kunt verwoorden wat je proeft. 

wijntermen druiven

1. Walsen

Bij het walsen van de wijn laat je de wijn in het glas rondjes draaien, zodat er meer lucht bij komt. Hierdoor kun je de aroma’s beter ruiken.

2. Aroma

Aroma is de geur van de wijn. Meestal begin je hiermee als je wijn gaat proeven. Er zijn ontzettend veel geuren, de een iets sneller te benoemen dan de ander. En hoe vaker je geuren probeert te herkennen, hoe handiger je erin wordt. Denk aan geuren als rode bes, citroen, perzik, caramel, peper, vanille of honing.

 3. Tannine

Een veelgehoorde term in de wijnwereld is tannine. Het is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen en heeft invloed op de smaak, kleur en structuur van wijn. Het geeft een ruwe, drogende smaak in de mond. Tannines zitten in de schillen, steeltjes en pitjes van wijn. Het bevordert de houdbaarheid.

4. Body

In de eerste instantie denk je bij ‘body’ misschien aan een wijn die veel power heeft. Aan een krachtige wijn. Toch gaat het bij deze term meer over de structuur. Wanneer de wijn op je tong ligt, voelt hij dan zwaar aan? Zwaarder dan water? Dan heeft de wijn aardig wat body.

5. Blend

Een blend is een wijn die is gemaakt van verschillende druivenrassen. Een voorbeeld is de roséwijn van 2Wine, gemaakt van de Merlot en Cabernet Sauvignon.

6. Zwaar

Bij een zware wijn hebben we het over een wijn met een hoog alcoholpercentage.

 7. Afdronk

Hiermee wordt de nasmaak van de wijn bedoeld. Het zijn als het ware de indrukken die je krijgt nadat je een slok hebt genomen (of hebt uitgespuugd). Wanneer een smaak lang blijft hangen, dan heeft de wijn een goede afdronk.

 8. Brut

Brut heb je misschien voorbij zien komen bij 2Wine. De brut uit blik heeft een heerlijke, frisse bubbel. Maar wat betekent het eigenlijk? Brut is een Franse term die wordt gebruikt om de droogste champagnes en andere mousserende wijnen te beschrijven.

 9. Sommelier

Dit is een wijnkenner in een restaurant. Deze persoon heeft zich gespecialiseerd in wijn en in wijn-spijscombinaties.

 10. AOC

Misschien heb je gezien dat de 2Wine witte wijn uit een AOC in Zuidwest-Frankrijk komt. AOC, ook wel Appellation d’Origine Contrôlée is een kwaliteitsaanduiding die in Frankrijk wordt gebruikt en verklaart dat de wijn uit een bepaald gebied komt.